Corporate Volunteering: Zakelijk Vrijwilligerswerk

Corporate Volunteering, ook wel Employee Volunteering genoemd, is als term vrij onbekend in Nederland. In de Verenigde staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië is het echter een bekend begrip. Maar de letterlijke Nederlandse vertaling zegt het eigenlijk al: het gaat om zakelijk vrijwilligerswerk.

Bijdragen aan de maatschappij

Met zakelijk vrijwilligerswerk bieden organisaties hun professionals de kans om kennis en expertise vrijwillig in te zetten en zo bij te dragen aan de maatschappij.

Door slechts een paar uur per maand aan Corporate Volunteering te besteden kunnen professionals een significant verschil maken.

Sustainable Development Goals (SDGs)

Als InnerRebel willen we impact maken en bijdragen aan een betere en mooiere wereld. Daarom committeren wij ons aan de United Nations Sustainable Development Goals (SDGs). Dit zijn 17 doelen om onze wereld duurzaam te transformeren tot een gelukkigere en gezondere wereld in 2030.

Uitdaging

Wij geloven in ‘Be the change you wish to see in the world’. Wij gaan deze uitdaging graag aan, en het liefst samen met jou. Daarom staan de volgende Sustainable Development Goals bij InnerRebel centraal:

Quality Education (goal 4)

Corporate Volunteering draagt bij aan het ontwikkelen van belangrijke skills zoals ondernemerschap, communicatieve vaardigheden, etc. Corporate Volunteering draagt ook bij aan het realiseren van maatschappelijke missies, waar ook ter wereld. Dat betekent dat mensen wereldwijd de positieve impact ervaren van deze maatschappelijke missies. Het stelt hen in staat om zich te ontwikkelen.

Decent Work and Economic Growth (goal 8)

Corporate Volunteering bevordert job creation, ondernemerschap, creativiteit, innovatie en de groei van micro-, kleine en middelgrote ondernemingen. Dat betekent dat werkgevers die Corporate Volunteering ondersteunen en faciliteren hieraan bijdragen, maar dit ook ‘terugkrijgen’. Medewerkers die aan Corporate Volunteering doen, doen nieuwe kennis op en ontwikkelen vaardigheden die zij weer ‘terugbrengen’ naar hun werkgever.

Partnerships for the Goals (goal 17)

InnerRebel bevordert, stimuleert en verbetert het ontwikkelen van multi-stakeholder partnerships. Door Corporate Volunteering bij social startups te faciliteren, ontstaan deze multi-stakeholder partnerships.

Voordelen van zakelijk vrijwilligerswerk

Be different and enjoy the benefits of Corporate Volunteering
Uit onderzoek blijkt dat medewerkers die door hun werkgever gestimuleerd worden om aan Corporate Volunteering te doen de bedrijfscultuur twee keer zo vaak bijzonder vinden dan medewerkers die zelden of nooit aan zakelijk vrijwilligerswerk doen¹. Een ander voordeel van Corporate Volunteering is dat professionals nieuwe competenties verwerven en bestaande competenties verder ontwikkelen die bijdragen aan een betere performance van de organisatie.

Behoefte aan betekenis

De verwachting is dat in 2020 de vraag naar betekenis in de consumentenmarkt zal zijn verdrievoudigd. Consumenten leggen minder de nadruk op kosten, gemak en functie, maar nemen beslissingen op basis van de behoefte aan betekenis¹.

Corporate Volunteering als Corporate Social Responsibility

Corporate Volunteering is één van de meest duurzame en innovatieve manieren om impact te maken, prestaties te vergroten en een aantrekkelijke werkgever te zijn en te blijven. Daarnaast draagt Corporate Volunteering bij aan de Corporate Social Responsibility strategie. “Corporate Social Responsibility (CSR) is perceived as a way for businesses to contribute to societal goals²”. Met Corporate Social Responsibility tonen organisaties verantwoordelijkheid voor de bedrijfsactiviteiten en de impact die deze hebben op het milieu, omgeving, maatschappij, medewerkers, etc.

[1] The Purpose Economy, Aaron Hurst
[2] OECD – Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling

Wij weten dat een betere wereld begint bij onszelf. Daarom kiezen wij ervoor om onze afspraken zoveel mogelijk via Skype of FaceTime plaats te laten vinden. Dat scheelt enorm in de CO2-uitstoot, want de niet-gemaakte reis is nog altijd de meest duurzame reis;-). Als je toch behoefte hebt aan een face-to-facemeeting kan dat uiteraard, maar vragen wij een compensatie via www.treesforall.nl.